Els promotors del Manifest per la qualitat de la democràcia es reuneixen amb la presidenta del Parlament de Catalunya

Organitzacions empresarials i col·legis professionals impulsen el Manifest per la Qualitat de la Democràcia 

  • Els representants de les entitats promotores han lliurat avui el Manifest a la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert i al vicepresident, Lluís Corominas. 
  • A la reunió, les entitats han manifestat el seu compromís perquè la societat civil es coresponsabilitzi de l’actual situació i recuperi les seves responsabilitats de participació i incidència en la vida pública.
  • El Manifest concreta cinc accions entre les que hi figuren una Llei de transparència amb retiment de comptes, una nova Governança amb sistema electoral mixt o una nova legislació de partits que modifiqui el sistema de finançament. 

Barcelona, 28 de novembre de 2013. Diverses organitzacions empresarials i col·legis professionals1 catalans s’han reunit aquest matí amb la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, per lliurar-li el Manifest conjunt “Per la qualitat de la democràcia”. En el transcurs de la trobada, que ha tingut lloc en el Parlament, els representats de les entitats catalanes han expressat la seva voluntat de treballar perquè la societat civil assumeixi la seva coresponsabilitat davant d’un context com l’actual i davant d’una afeblida qualitat democràtica que repercuteix directament a tots els àmbits de la societat.

Aquest grup d’entitats, que han elaborat i subscriuen el Manifest i aquest comunicat, també ha manifestat a de Gispert el seu desig per implicar directament el màxim nivell polític i institucional del país ja que sembla evident que la classe política viu presonera del propi statu quo actual i es veu impotent per dur a terme, de forma decidida, les reformes necessàries de regeneració democràtica amb el consens que això requereix.

El Manifest públic “Per la millora de la qualitat de la democràcia” recull la voluntat per trobar espais de concert imprescindibles entre polítics i societat civil, centrats en la reforma del sistema electoral que condiciona la praxi dels partits polítics i, per extensió, de la política i les institucions, així com de la funció pública.

El text del manifest concreta cinc accions a desenvolupar:

1-    Una nova Governança amb un sistema electoral mixt i proporcional.

2-    Revisió o creació d’una nova legislació dels partits polítics que modifiqui el funcionament i el sistema de finançament.

3-    La reforma de les administracions públiques i de la funció pública.

4-    La Llei de transparència, amb retiment de comptes o publicitat activa.

5-    La reforma de la justícia.

Darrerament s’han aixecat moltes veus en el mateix sentit, però cal fer un esforç de trobada i posar en comú una estratègia per assolir aquesta transformació institucional imprescindible i és per aquest motiu que les entitats promotores conviden, a partir d’ara, totes les entitats del país que comparteixin aquesta inquietud a debatre les diferents propostes i avançar en una estratègia unitària amb una agenda compartida i recolliran adhesions mitjançant l’espai web www.qualitatdemocratica.cat.