manifest públic

Manifest per la qualitat de la democràcia

La crisi econòmica i social actual que estem vivint en el nostre país, i també les anteriors, tenen la seva arrel en una crisi institucional i política no resolta des de la transició, i en són un reflex. La necessària divisió de poders que garanteix el bon funcionament del sistema democràtic no ha estat suficientment preservada per la manca d’una tradició de bon govern que faci èmfasi en l´honestedat i la transparència, així com en el compromís i el consens; aquestes mancances van afeblint la nostra qualitat democràtica i repercuteixen directament en tots els àmbits de la nostra societat. En definitiva, estem en mig d’una crisi de confiança, en sentit ampli, del model mateix i de la nostra capacitat de sortir-ne.

Tota la societat hem d’assumir la nostra coresponsabilitat en la situació en què ens trobem i hem de promoure un gran acord col·lectiu per transformar en profunditat les bases del model polític i institucional actual que permeti superar el desconcert que estem vivint i prevenir futures crisis innecessàries. Recuperar la confiança és possible i només depèn de nosaltres i de la nostra voluntat ferma de canviar-ho.

Sembla evident que la classe política viu presonera del propi statu quo actual i es veu impotent per dur a terme, de forma decidida, les reformes necessàries de regeneració democràtica amb el consens que això requereix. Deixa així sense resposta una creixent voluntat popular de trobar sortides a la paràlisi actual.

És ben cert que la societat civil ha delegat, en excés i per diverses raons, part de les seves responsabilitats de participació i incidència en la vida pública. I també és ben cert que caldria esmenar aquest fet amb urgència per ajudar a trobar aquests espais de concert imprescindibles, centrats en la reforma del sistema electoral que condiciona la praxi dels partits polítics  i, per extensió, de la política i les institucions, així com de la funció pública.

  1. Una nova governança amb un  sistema electoral mixt i proporcional. Cal, d’una banda, facilitar que la ciutadania pugui escollir una part dels seus representants de forma directa ponderant-ho amb l’elecció de llistes tancades dels partits, com es produeix a Alemanya, i alhora crear el marc electoral català que atengui la representació proporcional assegurant la representació adequada de totes les zones del territori de Catalunya per superar així la paràlisi partidista que patim.
  2. La revisió o creació d’una nova legislació dels partits polítics que en modifiqui el funcionament i el sistema de finançament, i els faci més transparents, per evitar les disfuncions que generen actualment i el malestar social.
  3. La reforma de les administracions públiques i de la funció pública. Cal coratge col·lectiu per fer una administració pública més eficient i productiva, homologable en termes internacionals, que acompanyi i potenciï l’activitat productiva amb una agenda de reformes valenta.
  4. La Llei de transparència, amb retiment de comptes o publicitat activa, prèvia auditoria externa, en tràmit actualment en el Congrés. Cal millorar-la vinculant-la més directament als drets fonamentals.
  5. La reforma de la justícia. Cal replantejar-ne el funcionament perquè recuperi la independència i l’agilitat imprescindibles  que donin seguretat al món de l’economia i a la ciutadania.

Darrerament, moltes veus s’han aixecat en el mateix sentit, però cal fer un esforç de trobada i posar en comú una estratègia per assolir aquesta transformació institucional imprescindible. Per tant, es convida totes les entitats del país que comparteixin aquesta inquietud a debatre aquestes propostes i avançar en una estratègia unitària amb una agenda compartida.

Accés al Manifest en versió pdf

Top
Política de Privadesa | Política de Cookies | Avís Legal